Skoči na vsebino
Domov » kolo

kolo

kolesarski sedež

Kako izbrati kolesarski sedež za vašo zadnjico

Kako izbrati kolesarski sedež?

Kolesarstvo že dolga leta predstavlja enega najbolj množičnih športov, s katerim se ukvarja staro in mlado. Po napornem dnevu na kolesu lahko ugotovite, ali vam položaj na kolesu ustreza. Na položaj poleg velikosti kolesa vpliva še nastavitev sedeža. Veliko težav med kolesarjenjem izhaja ravno iz nepravilne izbire in nastavitve sedeža. Vsak vrhunski kolesar je mnenja, da je sedež izredno pomemben, ni pa nujno, da je vsak vrhunski sedež primeren za vsako zadnjico.
Preberi več »Kako izbrati kolesarski sedež za vašo zadnjico

kako izbrati kolo in katero

Kako izbrati kolo in katero?

kako izbrati kolo in katero

Kako izbrati kolo in katero?

Vas tudi kdaj zajame želja po raziskovanju s kolesom, pa seveda niste čisto prepričani, kam bi se odpravili, ker imate v garaži neuporabno kolo? Lahko se tudi zgodi, da imate popolno opremo, nimate pa idej, kam bi se odpravili. Na žalost pa vas je tudi nekaj takšnih, ki imate polno idej in želja, ampak vas ovira mogoče zdravje, poškodba, majhni otroci, denarna stiska ali le družba ob vožnji s kolesom.

Zato si dostikrat ljudje pred nakupom novega kolesa postavimo vprašanje, kako izbrati kolo in katero si sploh želimo oziroma resnično potrebujemo. Prvo vprašanje, na katerega si morate odgovoriti je, po kakšnih terenih se boste vozili. Vas bolj privlačijo gozdne in makadamske poti, razgibani tereni ali asfaltne površine? Drugo vprašanje pa se nanaša na namen vašega kolesarjenja. Ali želite kolo uporabljati za potovanja, tekmovanja, potepanja po mestih in vaseh ali zgolj le za prevoz v službo ali v šolo.

Izbira pravega kolesa je enostavna, če vemo, kakšne so naše želje

Danes v trgovinah in na spletnih straneh najdete množico različnih koles, zato ni bojazni, da vam specializirane osebe ne bi svetovale, kako izbrati kolo in katero.
Preberi več »Kako izbrati kolo in katero?

kako izbrati velikost kolesa

Kako izbrati velikost kolesa?

kako izbrati velikost kolesa

Kako izbrati velikost kolesa?

Ali razmišljate o nakupu novega kolesa pa vas skrbi, da boste kupili premajhnega ali prevelikega? Dejstvo je, da je velikost kolesa bistvenega pomena za udobno in varno vožnjo. Od izbire primerne velikosti je odvisen naš položaj, ki ga je potrebno pri kolesarjenju ohranjati, in le ta je lahko zelo moteč, če imamo neprimerno veliko kolo.

Velikost kolesa je določena z velikostjo okvirja in podobno kot izbiramo konfekcijske številke, izbiramo tudi velikost tega vedno bolj priljubljenega prevoznega sredstva. Velikost okvirja se tako giblje od najmanjše XS, do največjega okvirja z velikostjo XL. Ta velikost je sorazmerna z dolžino podsedežne cevi, zato boste za velikost okvirja pogosto zasledili tudi podatke v centimetrih.

Tabele velikosti okvirjev so vam lahko v pomoč

Najbolj groba ocena velikosti kolesa je odvisna od vaše telesne višine. Vendar pa vas moramo ob tem opozoriti, da gre resnično le za grobo oceno, saj je najbolj primerna izbira odvisna tudi od drugih dejavnikov.
Preberi več »Kako izbrati velikost kolesa?