Skoči na vsebino
Domov » Katera menstrualna skodelica je najboljša

Katera menstrualna skodelica je najboljša

Katera menstrualna skodelica je najbolša

Katera menstrualna skodelica je najbolša
Menstrualna skodelica postaja vse bolj priljubljena in ni težko razumeti, zakaj. Vagine ne izsušijo tako kot tamponi, ne vsebuje belil ali škodljivih snovi, je za večkratno uporabo, okolju prijazna in ne ustvarja odpadkov. IN je dolgoročno cenejša izbira.

S tem v mislih odgovorimo na nekatera najpogostejša vprašanja o menstrualnih skodelicah in predlagamo nekaj najboljših menstrualnih skodelic, ki jih lahko poskusite, primernih za vse, ki imajo menstruacije.

Kaj je pravzaprav menstrualna skodelica?

Menstrualna skodelica je majhna skodelica izdekana iz telesu prijaznega medicinskega silikona, ki jo namesto tampona ali brisače vstavite v nožnico. Sedi tik pod materničnim vratom in do 12 ur zbira kri ali obloge, ki jih izgubite. Glavna razlika med tamponom in skodelico je v tem, da skodelica zbira kri, tampon pa jo absorbira.

Ali menstrualna skodelica pušča?

Bodite prepričane, ne! Znanstvena raziskava, objavljena letos v reviji Lancet Public Health, ki je ocenila 43 študij, v katerih je sodelovalo 3.300 žensk in deklet, je zaključila, da so menstrualne skodelice enako zanesljive kot tamponi. Ugotovljeno je bilo, da so bile stopnje uhajanja med tamponi in menstrualnimi skodelicami podobne v treh študijah, ki so bile analizirane in dejansko je bilo ugotovljeno, da imajo znatno manj puščanja kot tamponi.

Kako Menstrualno skodelico vstavite?

Pravzaprav je precej preprosto. Prepričajte se, da sta menstrualna skodelica in roke čiste, nato pridržite spodnji del skodelice in poravnajte odprtino. Zložite jo navpično na polovico, tako da odprtina tvori črko ‘C’. Nato morate najti udoben položaj za vstavljanje skodelice – lahko celo počepnete ali dvignete eno nogo. Največja stvar, ki si jo je treba zapomniti je, da pri vstavljanju sprostite mišice medeničnega dna. Menstrualna skodelica ne sedi tako visoko kot tampon. Na dnu bi morali imeti približno 1,5 cm prostega prostora. Preverite, ali se je skodelica popolnoma odprla, tako da steblo rahlo povlečete – če čutite nekaj upora, ste pripravljene.

Ali lahko uporabim menstrualno skodelico, če sem devica?

Tukaj ni neumnih vprašanj! “Da, menstrualno skodelico lahko začnete uporabljati že od prve menstruacije. Sprva je morda malo neprijeten občutek vendar lepo počasi brez hitenja. Najbolje je, da izberete blagovno znamko, ki ponuja manjše velikosti. Menstrualna skodelica Lily Cup One je posebej zasnovana in namenjena začetnicam.

Ali lahko nosim menstrualno skodelico med plavanjem?

Eanko kot pri tamponih je tudi pri menstrualni skodelici. Menstrualno skodelico lahko nosite tako med plavanjem kot med vsako dtugo telesno aktivnostjo. Menstrualno skodelico nosite popolnoma v notranjosti, zato vam ni treba skrbeti. Če pa ste že imele puščanje in še niste povsem obvladale umetnosti, je najbolje, da to najprej razrešite.

So menstrualne skodelice boljše?

Tamponi se sicer uporabljajo pogosto, vendar vsebujejo nekaj možnih tveganj, ki jih menstrualne skodelice preprosto nimajo. Večina tamponov je obdelana s kemikalijami za beljenje bombaža in celo vsebuje plastiko. Tamponi vam odstranijo steno nožnice in vpijejo zdrav izcedek, ki ga potrebujete, da ohranite naravno telesno floro na optimalni ravni. Menstrualna skodelica odvzame kri in pusti vse ostalo. Uporaba telesu prijazne skodelice za menstruacijo lahko tudi zmanjša tveganje za bakterijske okužbe in okužbo s sindromom toksičnega šoka.

Je menstrualna skodelica okolju prijazna?

Če imate ekološko tesnobo, je to še en razlog, da boste morda želele spremeniti in začeti uporabljati skodelico za menstruacijo. Prehod na menstrualno skodelico lahko v življenju prihrani približno 16.000 tamponov in higienskih vložkov, ki lahko traja od 500 do 800 let, da se popolnoma razgradijo. Večina higienskih vložkov je tudi 90-odstotkov iz plastike (kdo je vedel!?), tamponi pa so narejeni iz bombaža. V primerjavi s tem je medicinjski silikon veliko bolj zelen material.

Kako naj poskrbim, da bo menstrualna skodelica vedno čista?

Če vas misel, da boste splaknili svojo menstrualno kri prestraši, boste to morale preiti – ker je čiščenje nujno. Toda na srečo je zelo enostavno. Preprosto ga hitro sperite z vročo milnico ali uporabite namensko čistilo za intimne pripomočke. Sperite temeljito, da odstranite ostanke mila ali čistila, saj lahko po vstavljanju povzroči draženje. Za temeljitejše čiščenje skodelico po vsaki menstruaciji prekujate v vreli vodi. Naj skodelica vre nekje 10 minut.

Kako pogosto je treba menstrualno skodelico zamenjati?

Z ustrezno nego in čiščenjem je menstrualna skodelica lahko uporabna več kot desetletje, ženskam pa v življenju prihrani na tisoče kilogramov sanitarnih izdelkov.

Ali lahko uporabim menstrualno skodelico, če imam obilne menstruacije?

Seveda lahko. Menstrualne skodelice lahko sprejmejo do 5-krat več krvi kot menstrualni vložki in tamponi. Nekatere imajo merilne črte, ki vam povedo, ali imate pretok lahek, srednji ali močnejši. Pomagajo lahko tudi pri diagnozi endometrioze ki prizadene 1 od 10 žensk v Združenem kraljestvu, saj so lahko zelo obilne menstruacije kontrolni znak. Na tem mestu predlagamo, da si priberete ali poslušate prispevek kjer se dr. Nina Slabe na Kunapipi.si razloži kaj je Endometrioza.

Katero menstrualno skodelico naj kupim?

Zakaj ne bi poskusili eno od teh …

Menstrualna skodelica Intimina Lily Cup One

Menstrualna skodelica Lily Cup OnePri skodelici za menstruacijo Lily Cup One smo že zgoraj omenili, da je posebej zasnovana in namenjena začetnicam. S svojo majhnostjo in mehkobo zagotavlja, da jo lahko nosite od samega začetka. Se pravi od prve menstruacije dalje. Četudi ste devica.

Menstrualna skodelica Intimina Lily Cup

Menstrualna skodelica Lily CupLily Cup ponuja 12-urno neprekinjeno zaščito in ima edinstveno obliko, ki se bolje prilegala vagini. Njene napredne oblikovne lastnosti, bodo pri praznjenju preprečile zarlivanje, olajšale vstavljanje in odstranjevanje. Na voljo je tudi v dveh velikostih (A in B, odvisno od vašega medeničnega dna).

Menstrualna skodelica Intimina Lily Cup Compact

Menstrualna skodelica Lily Cup CompactManjša, bolj kompaktna različica skodelica Lily Cup Compact ima priročen etui za nošenje skodelice in je tako poskrbljeno za čistočo in njeno varnost. Njena posebnost je, da se lahko tudi zloži. Spet je na voljo v velikostih A in B, odvisno od vašega medeničnega dna.

Menstrualna skodelica Intimina Ziggy Cup

Menstrualna skodelica Ziggy CupMenstrualna skodelica Ziggy Cup je povsem nova oblika menstrualne skodelice in jo lahko nosite med penetracijskim seksom. Ja res.