Skoči na vsebino
Domov » Kako izbrati velikost kolesa?

Kako izbrati velikost kolesa?

kako izbrati velikost kolesa

kako izbrati velikost kolesa

Kako izbrati velikost kolesa?

Ali razmišljate o nakupu novega kolesa pa vas skrbi, da boste kupili premajhnega ali prevelikega? Dejstvo je, da je velikost kolesa bistvenega pomena za udobno in varno vožnjo. Od izbire primerne velikosti je odvisen naš položaj, ki ga je potrebno pri kolesarjenju ohranjati, in le ta je lahko zelo moteč, če imamo neprimerno veliko kolo.

Velikost kolesa je določena z velikostjo okvirja in podobno kot izbiramo konfekcijske številke, izbiramo tudi velikost tega vedno bolj priljubljenega prevoznega sredstva. Velikost okvirja se tako giblje od najmanjše XS, do največjega okvirja z velikostjo XL. Ta velikost je sorazmerna z dolžino podsedežne cevi, zato boste za velikost okvirja pogosto zasledili tudi podatke v centimetrih.

Tabele velikosti okvirjev so vam lahko v pomoč

Najbolj groba ocena velikosti kolesa je odvisna od vaše telesne višine. Vendar pa vas moramo ob tem opozoriti, da gre resnično le za grobo oceno, saj je najbolj primerna izbira odvisna tudi od drugih dejavnikov.

Pri izbiri so vam v pomoč tudi številne tabele velikosti okvirjev glede na telesno višino, vendar se morate zavedati, da se tudi geometrija okvirjev razlikuje od posameznega proizvajalca koles. Zato ni mogoče sestaviti univerzalne tabele za velikost koles.

Z višino razkoraka lahko natančno določite velikosti okvirja

V izogib dvomom in napačni odločitvi vam predstavljamo metodo za bolj natančno določitev velikosti kolesa. Za najbolj optimalno velikost okvirja je potrebno izmeriti višino razkoraka. Najlažje boste to storili s hrbtom obrnjeni proti steni, med nogami pa zagozdite knjigo. Tam, kjer se najvišja točka knjige dotika stene je višina vašega razkoraka, merjena od tal seveda.

Višino razkoraka je sedaj potrebno še pomnožiti z ustreznim faktorjem in dobili boste najbolj primerno velikost okvirja, kar pa še ne pomeni, da je to za vas najbolj primerno kolo. Geometrija okvirja se razlikuje tudi glede na dolžino zgornje cevi, od katere je odvisen pomik krmila. Nekateri manjši okvirji imajo lahko to cev daljšo, kar pomeni, da boste bili pri vožnji nagnjeni bolj naprej.

Kolo pred nakupom preizkusite

Seveda pa nakup kolesa ni nikoli pametno opraviti, ne da bi ga pri tem preizkusili. Če ste v trgovin s kolesi, lahko metodo merjenja razkoraka poenostavite na ta način, da stopite čez kolo tako, da stojite z obema nogama na tleh, med nogami pa imate okvir kolesa.

Pri tem načinu merjenja mora biti med okvirjem in vašim razkorakom še vsaj 2 do 5 cm razmaka, ki pa se razlikuje glede na posamezno vrsto koles. Gorski kolesarji tako priporočajo, da je ta razmak večji kot 5 cm, saj se predvideva vožnja po neravnem terenu z veliko grbinami in udrtinami.

Nastavitev sedeža je ključna za optimalno pedaliranje

V kolikor pa le najdete ugodno spletno ponudbo, ki se ji ne morete upreti, vam svetujemo, da se držite metode z merjenjem razkoraka. Ta trenutno predstavlja najboljšo oceno velikosti okvirja glede na vaše telesne mere.

Z nakupom kolesa pa vaših težav še ni konec. Sedaj sledi še primerna nastavitev sedeža, ki mora zagotavljati optimalno vrtenje pedalov. Napredna tehnologija vam danes med drugim omogoča nastavitev najbolj primernega položaja s pomočjo 3D skeniranja.