Skoči na vsebino
Domov » Kako izbrati pravi vzglavnik?

Kako izbrati pravi vzglavnik?

kako izbrati pravi vzglavnik

kako izbrati pravi vzglavnik

Kako izbrati pravi vzglavnik?

Kadar ponoči slabo spite, ponavadi najprej pomislite na slabo vzmetnico, manj pa na neustrezen vzglavnik. Ker vam pravi vzglavnik nudi vso potrebno podporo in udobje, je kakovosten vzglavnik nujno potreben za kakovostno spanje. Popoln vzglavnik vam z možnostjo spreminjanja podpore v vratnem delu poleg dobrega spanja izboljšuje še nočno regeneracijo.

Pravi vzglavniki vam bodo nudili oporo za pravilno lego, zjutraj se boste zbujali naspani, spočiti in manj zategnjeni. Dostikrat nam pravi vzglavnik odpravi tudi težave z glavoboli, bolečinami v vratu in otopelimi rokami med spanjem. Starejši kot je vzglavnik, manj opore nudi. Ko se pričnete po postelji premetavati in med spanjem gnesti blazino, je pravi čas za menjavo vzglavnika.

Vzglavnik menjajte na vsaki dve ali tri leta

Na vzglavnikih dnevno prespimo od 6 do 8 ur, kar letno nanese vrtoglavih 2.500 ur. Strokovnjaki menijo, da imajo vzglavniki kratko življenjsko dobo in jih je nujno potrebno menjati na vsake dve ali tri leta. Seveda je menjava vzglavnika odvisna od kakovosti in notranjega polnila, še posebno pa od rednega vzdrževanja in čiščenja.

V kolikor niste čisto prepričani, ali je vaš vzglavnik potreben menjave, naredite enostaven test. Blazino prepognite na polovico in če se v trenutku ne povrne v svojo prvotno obliko, je čas za menjavo. V kolikor imate blazino s spominsko peno lahko za minuto nanj postavite težji predmet in če se ne povrne nazaj v prvotno obliko, je menjava vzglavnika nujna.

Izbor pravega vzglavnika naj pozitivno vpliva na vaše zdravje in udobno spanje

Izbrati pravi vzglavnik je res umetnost. Strokovnjaki na tem področju so zato razvili vrsto različnih blazin, ki se med seboj razlikujejo po obliki, izboru materialov in dimenzijah. Vsak pravi vzglavnik pa mora nujno izpolnjevati več zahtev, s katerimi vam bo nudil resnično udoben in zdrav spanec. Zato lahko vzglavnik izberete glede na obliko, spalni položaj, vrsto polnila ali zgolj le na zdravstvene težave.

Vsak dober vzglavnik mora med spanjem nujno ustrezati spalnem položaju in hrbtenico ohranjati v naravni legi. Biti mora prilagodljiv in udoben, potem se boste tudi med spanjem manj zbujali. V kolikor pa imete še težave z alergijami na pršice, pa so antialergijski materiali za blazine nujno potrebi. Če vašega partnerja ali celo vas zbuja smrčanje, potem lahko izberete tudi pravi vzglavnik proti smrčanju.

Prava oblika in višina vzglavnika ne povzročata bolečin v vratu in hrbtenici

Ko se odločite za nakup nove blazine, lahko izbirate med anatomsko oblikovanimi ali klasičnimi vzglavniki. Za nekatere bo pravi vzglavnik anatomsko oblikovan in bo upošteval oblikovanost telesa v vratu, ramenih in glavi. Takšen vzglavnik je primeren za spanje na boku in hrbtu. Priporočajo višje ali srednje mehko vzglavje, ki med spanjem zagotovi, da je hrbtenica v svoji naravni legi, ramena in vrat pa primerno podprta.

Za klasičen vzglavnik se po navadi odločijo ljudje, ki radi spijo na trebuhu ali v kombiniranih položajih. Za spanje na trebuhu potrebujete nizko in mehko vzglavje, da vam hrbtenica počiva v naravnem položaju. Zaradi tega priporočajo, da je nizek vzglavnik raven in polnjen z mikrovlakni, ki se prilagajajo vaši teži.

Ne spreglejte tudi Kako izbrati pravo vzmetnico za vas.

Kako izbrati pravi vzglavnik