Skoči na vsebino
Domov » Kako izbrati prave okvirje za očala?

Kako izbrati prave okvirje za očala?

Okvirji za očala

okvirji za očala

Kako izbrati prave okvirje za očala?

Očala dandanes ne predstavljajo le pripomoček za boljši vid in zaščito pred soncem, ampak tudi izjemno zanimiv modni dodatek. Naj si bodo to sončna ali korekcijska očala, vsaka od teh lahko s pravilno izbranim okvirjem močno poudarijo vaše obrazne poteze. Lahko pa jih tudi skrijemo ali preusmerimo pozornost v druge zanimivejše detajle. Ne smemo pa pozabiti na zaščito oči tudi naših otrok med različnimi dejavnostmi, kajti resno poškodovano otrokovo oko lahko nosi posledice v odrasli dobi.

V različnih optikah po Sloveniji imate veliko možnosti izbrati prave okvirje za očala. Ponudba le teh je pestra in raznovrstna, vaša naloga je le, da si vzamete dovolj časa in dobro preizkusite, kateri okvir najbolje izraža vašo osebnost. Okvirji se med seboj zelo razlikujejo glede na material, barvo, namembnost, velikost in obliko. Okvirje za očala najpogosteje izdelujejo iz umetnih mas, kot sta na primer optil in acetat, ter različne zlitine kovin.

Material okvirjev narekuje težo očal

Okvirji iz umetnih mas so po navadi bolj masivni, različnih oblik, barv in vzorcev. Primerni so tudi za očala z dioptrijo, saj se v masiven okvir zlahka skrije debelo steklo. Eden vodilnih materialov za izdelavo okvirjev za očala je plastika, običajno iz gliamidov, trogamidov in grilamidov. Ti materiali so izredno prilagodljivi, trdni in odporni na vroče in hladno. Se pa hitreje zlomijo kot kovinski, lažje zagorijo, bolj so izpostavljeni staranju in sončnim žarkom, zaradi česar tudi barva hitreje zbledi.

Manj opazni in manj masivni so okvirji za očala iz različnih kovin. Najpogosteje so to zlitine titana, niklja, jekla in bakra. Takšni okvirji so manj opazni, ker so tanjši. Najbolj razširjen material za izdelavo okvirjev je monel, zlitina med nikljem in bakrom s sledovi železa in nekaterimi drugimi kovinami. Priporočamo jih predvsem tistim, ki zaradi življenjskega stila ali službe potrebujejo močne in vzdržljive okvirje za očala.

Barva, velikost in oblika očal naj se lepo ujame z vašo osebnostjo

Ko boste želeli izbrati prave okvirje za očala, morate vedeti, kakšne barve okvirjev priporočajo za različne polti in drugih značilnosti na obrazu. V kolikor je vaša polt svetlejša in imate tudi svetlejše lase, potem je priporočljivo izbrati svetlejši ali pisan okvir. Na temnejšo polt in lase pa postavite temnejše, lahko tudi večje okvirje.

Minimalna razlika pri izbiri velikosti in obliki okvirja lahko naredi veliko spremembo

Skoraj vse oblike okvirjev, razen tiste z izrazito močno geometrijsko obliko, bodo ustrezale obrazu, ki je ovalne oblike. Pri izbiri okvirja pazite, da izberete takšnega, ki bo širši od najširšega dela obraza. V kolikor je oblika vašega obraza trikotne oblike, potem priporočamo zelo minimalistične okvirje, ker s tem zmehčate ozko čeljust in brado. Izogibajte pa se velikim in zelo poudarjenim okvirjem z ostrimi koti.

Če je vaš obraz pravokoten ali podolgovat, potem je nujno obraz skrajšati z okvirjem. Strokovnjaki za takšne obraze svetujejo širše, ovalne oblike okvirjev in manj ozke. Za obraz, ki je kvadratne oblike, vam priporočamo ovalno obliko okvirja ali očala brez okvirja. Obe obliki vam bosta omogočili zmehčanje stroge linije obraza, zato se tudi izogibajte oglatim in kvadratnim okvirjem.

Ne spreglejte tudi Kako izbrati prava sončna očala?

Galerija okvirjev: