Skoči na vsebino
Domov » Kako izbrati prava sončna očala?

Kako izbrati prava sončna očala?

nova sončna očala

nova sončna očala

Kako izbrati prava sončna očala?

Se v dnevih, ko vam sonce močno sije in slepi vaše oči, kdaj vprašate, ali imate kakovostna sončna očala? Prava sončna očala so namreč pomemben dejavnik za zaščito oči, v kolikor vam nudijo še udobje in fantastičen stil pa toliko bolje za vas.

Na trgu vam proizvajalci ponujajo široko paleto različnih očal. Vsaka kakovostna sončna očala pa morajo nuditi popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki in sončno svetlobo, ki močno vpliva na bolezenska stanja oči. V ustreznih prodajalnah lahko danes izbirate med široko paleto raznovrstnih očal iz umetnih mas in različnih vrst stekel za sončna očala, kot so na primer trpežen in izredno lahek polikarbonat, plastika uporabljena večinoma za korekcijska očala in trpežno steklo, vendar malo težje in manj udobno pri nošnji.

Barva stekel za očala igra pomembno vlogo

Sončna ošala hit poletja

Ali izbrati prava sončna očala z bolj ali manj prepustno svetlobo, pa je odvisno od vašega okusa in nasvetov optikov. Kajti vsaka barva stekel igra določeno vlogo pri prepustnosti svetlobe do oči. Če se odločite za stekla sive barve, vam bodo znižala kontrast, vendar barv ne bodo popačila tako kot rjava in janterjeva barva, ki znižujeta bleščanje.

Rumeno steklo vam bo preprečilo lesk, ki nastane zaradi modre svetlobe. Vid bo sicer bolj oster, a bodo barve veliko bolj popačene. Zelena barva stekel preprečuje bleščanje in pomaga filtrirat modro svetlobo, omogoča pa dober kontrast in vidljivost. Če ste navdušeni nad vodnimi športi in ostalimi aktivnostmi na prostem, potem izberite roza stekla, ki nudijo zelo dober kontrast.

Posebna sončna očala

V kolikor se ukvarjate s športom v vodi ali ste zelo veliko na cesti, vam za vaša sončna očala priporočamo polarizirana stekla. Ta preprečujejo bleščanje svetlobe, ki se odbija od gladkih predmetov, kot so voda, led, sneg ali mokro cestišče. Proizvajalci menijo, da so to najboljša izbira za zaščito oči, odločitev pa je vsekakor odvisna od vašega stila življenja.

Nekateri med vami menite, da so prava sončna očala tista, ki imajo fotokromatska ali samozatemnilna stekla. Takšna očala boste imeli opremljena s specialnim filtrom, ki se avtomatsko prilagaja različnim svetlobnim pogojem. V svetlejših prostorih so leče prozorne, višja kot je stopnja UV-ja, bolj temna postane leča. Nudijo vam 100% UV zaščito.

Sončna očala tudi z dioptrijo in posebno oblikovanimi okvirji

V specializiranih optikah imate na voljo tudi sončna očala z dioptrijo. Tisti, ki imate težave z vidom, nujno potrebujete 100% UV zaščito in pravilno optično obdelana stekla z dioptrijo. To pomeni, da se svetlobni žarki lomijo pod pravilnim kotom in s tem preprečujejo vrtoglavico, glavobole in slabosti.

Kakovostna sončna očala so ključnega pomena za dober vid in zaščito pred soncem, so pa tudi modni dodatek. Zato smo pri izbiri okvirja za sončna očala pozorni na to, ali želimo obrazne poteze poudariti ali pa pozornost preusmerimo drugam. V optikah boste lahko izbirali med pestro ponudbo okvirjev. Vsak bo našel nekaj zase, če si bo le vzel nekaj več časa za nakup. Različne oblike, velikosti in barve okvirjev so najpogosteje izdelani iz umetnih mas in zlitin kovin, izbira pa je tik pred nakupom odvisna predvsem od oblike vašega obraza.

Ne spreglejte tudi Kako izbrati prave okvirje za očala?

Sončna očala akcija