Skoči na vsebino
Domov » Kako izbrati pohodniške čevlje

Kako izbrati pohodniške čevlje

Pohodnji čevlji Alpina

Pohodnji čevlji Alpina

Kako izbrati pohodniške čevlje?

Hoja je osnovno človekovo gibanje, ki ima pozitivne učinke na naše zdravje in dobro počutje. Predstavlja pa tudi učinkovito sredstvo v boju proti stresu, ki ga je danes vse več tudi med mladimi. V Sloveniji je zelo priljubljeno pohodništvo, ki od posameznika ne zahteva veliko časa in denarja, saj je oprema dostopna na vsakem koraku. Pohodne ture se med seboj zelo razlikujejo, zato je potrebno opremo prilagoditi glede na zahtevnost ture. Na trgovskih policah imate možnost izbrati pohodne čevlje različnih modelov; od lažjih pohodnih čevljev pa vse do čevljev najboljših materialov za zahtevne ture v visokogorju.

Točno določenega pravila, kako izbrati pohodniške čevlje enostavno ni, je pa pomembno, da se pri odločanju vzamete dovolj časa in preizkusite več različnih modelov in velikosti. Zavedajte se, da kupujete čevlje zato, da vas bodo čuvali pred poškodbami, vašim nogam dali primerno podporo in oporo, blažili morebitne udarce, hkrati pa vzpone in sprehode naredili udobnejše, lepše in lahkotnejše.

Nizki čevlji za nezahtevne terene, visoki za zahtevne

Preden se odločite za nakup pohodniških čevljev morate vedeti, za kakšen namen čevelj kupujete. Če bo to za hojo po suhih, nezahtevnih terenih, potem vam priporočamo nizke pohodniške čevlje, vendar le v primerih, ko nimate težav z gležnji in ste izkušeni s hojo po makadamu, gozdnih ali kamnitih poteh. Hoja z nizkimi čevlji bo prijetna, lahkotnejša in lagodnejša, v vročih dneh pa bo noga tudi bolj zračna.

Veliko bolj varni pri vseh vrstah hoje, še posebno na zahtevnih visokogorskih turah, pa boste z visokimi pohodniškimi čevlji. Čeprav so veliko težji in okornejši, pa vseeno nogi nudijo primernejšo oporo in zaščito, predvsem v gležnju, ki je med hojo najbolj obremenjen. Zato morajo visoki čevlji nujno segati čez gležnje. Poleg visokokakovostnega podplata proizvajalci velik poudarek dajejo tudi na kakovostne materiale za zgornje dele čevlja. Z dobro toplotno izolacijo in nepremočljivo membrano dobri čevlji ščitijo stopalo pred vdorom vlage in mraza.

Pohodniški čevlji naj bodo ravno prav veliki

Pri preizkušanju različnih modelov pohodniških čevljev priporočamo, da imate oblečene nogavice, ki jih ponavadi nosite pri hoji. Pohodniške čevlje pomerjajte popoldan ali zvečer, ko je stopalo zaradi zastoja telesnih tekočin nekoliko povečano. Splošno pravilo, ki velja pri pomerjanju čevlja je poriniti stopalo čisto naprej, pri tem pa mora biti na peti prostora največ za debelino kazalca. Ko boste čevelj zavezali, se prsti ne smejo dotikati konice čevlja.

Če boste imeli že v trgovini neprimeren občutek v pohodniškem čevlju, vas bo žulil, stiskal, potem se zavedajte, da bodo težave med hojo še večje.

Ustrezne trgovine s pohodno obutvijo nudijo pohodniške čevlje od nizkokakovostnih do visokokakovostnih z najkvalitetnejšimi materiali, ki kljubujejo ostremu kamenju, snegu, mrazu, vlagi in ostalim nevarnostim, ki se vam lahko pripetijo v gorah. Ko se boste podali na prvo turo v novih pohodniških čevljih, izberite lažjo in enostavnejšo turo, da boste postopno čevelj uhodili in se pripravili na zahtevnejše podvige. Večje stroške kot jih boste imeli z nakupom čevlja, bolj kvalitetno in udobno hojo boste imeli.

Zavedajte pa se, da je dobro poznati svoje zahteve, saj noben tip pohodnega čevlja ne ustreza prav vsem ljudem.

Galerija pohodnih čevljev