Skoči na vsebino
Domov » Kako izbrati otroški avtosedež?

Kako izbrati otroški avtosedež?

otroški avtosedež

otroški avtosedež

Kako izbrati naj otroški avtosedež?

Danes zakon predpisuje nujno uporabo avtosedeža za dojenčke in malčke. Otroka že takoj iz porodnišnice položite v otroški avtosedež in ga odpeljete na prvo varno vožnjo. Vsakokrat, ko se znova odpravite na pot z vašim malčkom, preverite kakovost avtosedeža, ali je pravilno nameščen in ali je mogoče vaš otrok avtosedež že prerastel. S takšnim nadzorom vašemu otroku in vaši družini zagotavljate varno in brezskrbno vožnjo.

Najvarnejši avtosedeži imajo oznako ECE R 44/04 ali ECE – R 129

Ko se odločate za nakup avtosedeža, se najprej prepričajte ali ima opravljeno homologacijo in ustrezno nalepko z oznako ECE. Trenutno veljavni oznaki homologacije ECE R 44/04 ali novi ECE-R 129 zagotavljata, da sedež ustreza mednarodnim varnostnim merilom. Z novo uredbo želijo še izboljšati varnost otrok v vozilu, poenostaviti združljivost otroških avtosedežev z avtomobili in poenostaviti izbiro, namestitev in uporabo avtosedežev.

Izbira otroškega avtosedeža naj pri vaši izbiri temelji na 5 pomembnih točkah I-Size. Gre za Evropske standarde prodaje in varne uporabe otroških avtosedežev, ki so stopili v veljavo julija 2013.

1. Dojenčki do 15. meseca starosti se morajo voziti v nazaj obrnjenem otroškem avtosedežu.
2. Otroški avtosedeži so razvrščeni glede na otrokovo višino.
3. Izboljšana zaščita v primeru bočnega trka.
4. Obvezno ISOFIX pripenjanje.
5. Homologacija z I-Size avtomobili.

Izbira avtosedeža glede na velikost otroka

Pogosto se zgodi, da ste starši v dilemi, kako velik avtosedež kupiti. Čeprav so sedeži razvrščeni po starostnih skupinah, pa to ni vedno najboljši kriterij za nakup, saj nekateri otroci zaradi svoje višine niso vključeni v te standarde. Zato vam priporočamo, da otroka posedete v sedež. Osnovno merilo naj bodo zgornje luknje, kjer potekajo pasovi. V kolikor so otrokova ramena višje, kot poteka vpetje varnostnih pasov, potem je velika možnost poškodb ramen in ključnice pri morebitnih nesrečah.

Kako izbrati otroški avtosedež za večjega otroka, pa je najbolje, da se odpeljete v tovrstne trgovine in se posvetujete s strokovnjaki. Kajti otroci nad 18 kilogramov morajo biti obvezno pripeti z varnostnim pasom pritrjenim na karoserijo avta (kot odrasla oseba). Varnostni pas mora namreč potekati čez otrokovo ramo in čez boke, in ne čez vrat in trebuh. S tem avtosedež dvigne otrokov telo v položaj, kjer je otrok najbolj varen.

Iz varnostnih razlogov strokovnjaki priporočajo avtosedež skupaj z naslonom in nastavljivim naslonjalom za glavo. Poleg avtosedeža imate za večje otroke možnost uporabe tudi tako imenovanih jahačev. Za te sedeže se priporoča, da imajo ob strani vodili oziroma naslone za roke, pod katere lahko speljete spodnji del varnostnega pasu. Tako v primeru morebitnega trka jahač ostane pod otrokom.

Prednosti sistema ISOFIX

V številnih svetovalnih programih in akcijah so strokovnjaki ugotovili, da sta najpogostejši napaki pri uporabi avtosedežev slabo in napačno pritrjen otroški avtosedež ter nepravilno uporabljen varnostni pas. Če otroka v sedež ne namestite pravilno in dovolj pravilno zapnete, potem tvegate nepredvidljive posledice in poškodbe otroka.

Zato vam priporočamo nakup otroškega avtosedeža s sistemom ISOFIX. Ta sistem omogoča hitro in trdno nameščanje avtosedeža, predstavlja pa najvarnejši način pripenjanja otroškega avtosedeža. ISOFIX sistem pritrjevanja je že vgrajeno na sedež, sam sedež pa v avtomobil pripnete z varnostnim pasom.

Nekaj primerov oroških sedežev