Skoči na vsebino
Domov » Kako izbrati kolo in katero?

Kako izbrati kolo in katero?

kako izbrati kolo in katero

kako izbrati kolo in katero

Kako izbrati kolo in katero?

Vas tudi kdaj zajame želja po raziskovanju s kolesom, pa seveda niste čisto prepričani, kam bi se odpravili, ker imate v garaži neuporabno kolo? Lahko se tudi zgodi, da imate popolno opremo, nimate pa idej, kam bi se odpravili. Na žalost pa vas je tudi nekaj takšnih, ki imate polno idej in želja, ampak vas ovira mogoče zdravje, poškodba, majhni otroci, denarna stiska ali le družba ob vožnji s kolesom.

Zato si dostikrat ljudje pred nakupom novega kolesa postavimo vprašanje, kako izbrati kolo in katero si sploh želimo oziroma resnično potrebujemo. Prvo vprašanje, na katerega si morate odgovoriti je, po kakšnih terenih se boste vozili. Vas bolj privlačijo gozdne in makadamske poti, razgibani tereni ali asfaltne površine? Drugo vprašanje pa se nanaša na namen vašega kolesarjenja. Ali želite kolo uporabljati za potovanja, tekmovanja, potepanja po mestih in vaseh ali zgolj le za prevoz v službo ali v šolo.

Izbira pravega kolesa je enostavna, če vemo, kakšne so naše želje

Danes v trgovinah in na spletnih straneh najdete množico različnih koles, zato ni bojazni, da vam specializirane osebe ne bi svetovale, kako izbrati kolo in katero.

Če si želite brezskrbno zapeljati v službo ali po različnih opravkih v mestu ali vaseh, vam svetujemo nakup mestnega kolesa. Takšno kolo je zelo udobno, ima vso potrebno opremo za vožnjo v dežju in tudi opremo za prevažanje opreme na prtljažniku ali v košari. Čeprav je malo težje, pa boste z njim vseeno najbolje vozili po asfaltiranih in makadamskih kolesarskih poteh.

V kolikor pa vam je po asfaltnih poteh dolgočasno voziti počasi, potem vam svetujemo nakup cestnega kolesa ali specialke. To je najlažji in najhitrejši tip kolesa, ki ga morate sami potiskati s svojo močjo. Za specialke je značilno, da imajo ožje pnevmatike, zaradi katerih lahko dosegate zelo velike hitrosti. Posebna oblika krmila in dolga krmilna opora vam bosta pri vožnji omogočali poseben aerodinamičen položaj.

Treking kolo za ravnino, gorsko kolo za divjino

Če si želite udobno vožnjo po ravninskem terenu, potem je treking kolo idealno za vaše potrebe. Namenjeno je predvsem kolesarjenju in preživljanju prostega časa po makadamskih poteh ali pa na ravnem asfaltu. S takšnim kolesom si lahko privoščite daljše izlete ali potovanja. Odsvetujemo pa vam vožnjo po slabšem, razgibanem spustu.

Za posebne vožnje na izven utrjenih poteh se vam bo najbolje obneslo gorsko kolo. Seveda je potrebno takšno kolo zelo dobro tehnično obvladovati, saj je v mnogih pogledih vožnja po gozdnih poteh, koreninah in skalah podobna bolj teku čez drn in strn. Nekatera gorska kolesa so tudi polno vzmetena in s tem omogočajo vožnjo po najbolj zahtevnih terenih.

Električno kolo za vse starosti

Kako izbrati kolo in katerega proizvajalca vprašati za nasvet, potem je najbolje, da se odpeljete v najbližjo kolesarsko prodajalno, kjer vam bodo izkušeni prodajalci ustrezno svetovali. Glede na vašo starost in telesne zmožnosti vam bodo ponudili tako klasična kot električna kolesa, ki so vse večji hit.
Priporočamo vam, da se pred nakupom pozanimate o vseh značilnostih kolesa; to je velikost okvirja, vrsta opreme, barva kolesa, dodatna oprema, rezervni deli, garancija ali celo morebitno zavarovanje.

kako izbrati kolo