Skoči na vsebino
Domov » Kako izbrati kolesarski sedež za vašo zadnjico

Kako izbrati kolesarski sedež za vašo zadnjico

kolesarski sedež

Kako izbrati kolesarski sedež?

Kolesarstvo že dolga leta predstavlja enega najbolj množičnih športov, s katerim se ukvarja staro in mlado. Po napornem dnevu na kolesu lahko ugotovite, ali vam položaj na kolesu ustreza. Na položaj poleg velikosti kolesa vpliva še nastavitev sedeža. Veliko težav med kolesarjenjem izhaja ravno iz nepravilne izbire in nastavitve sedeža. Vsak vrhunski kolesar je mnenja, da je sedež izredno pomemben, ni pa nujno, da je vsak vrhunski sedež primeren za vsako zadnjico.

Ko želite izbrati kolesarski sedež, morate vedeti, da v kolesarski ponudbi lahko najdete pestro izbiro različnih modelov sedežev, prevlek za sedeže ter objemalk za sedeže. Kolesarski sedeži se med seboj ločijo glede na tipe koles, torej sedeži za cestno, gorsko, mestno ali ostalo kolesarjenje. Izbirate lahko med rekreativnimi in tekmovalnimi sedeži ter tudi med ženskimi in moškimi sedeži.

Preozek ali preširok sedež povzroči bolečo zadnjico

Vsak od nas ima na spodnjem delu medenice dve sedalni kosti, s katerima dejansko sedimo na sedežu. Obe sedalni kosti sta med seboj pri vsakem človeku različno široki, zato je širina sedeža odvisna od tega podatka.

Ko vas med kolesarjenjem stalno boli zadnjica in imate bolečine v mednožju, med vožnjo pa se stalno prestavljajte, potem imate sedež preozek. Za dosego udobnega položaja sedenja se prestavljate bočno, s tem napačno postavite telo in medenico, posledično temu pa še napačno pedalirate.

Pri preširokem sedežu se bolečine pojavijo na notranji strani stegenskih mišic. Vsaka dolgotrajna vožnja lahko povzroči tudi odrgnine na koži. Vse težave nastanejo predvsem zaradi tega, ker mišice med pedaliranjem niso sproščene in med vožnjo preveč drsajo ob sedež. Ta dejansko tišči navzven in s tem pritiska na mišico, ki povzroča neprijetnosti. Pri vožnji s preširokim sedežem, želimo pravilno sedeti, zato zlezemo naprej in s tem spremenimo prvotni položaj, ki pa v proces pedaliranja ne vključuje mišice v pravilnem zaporedju. To privede do tega, da se ene mišice utrudijo prej kot druge.

Višina in naklon sedeža omogočata aerodinamično vožnjo

Bistvenega pomena pri izbiri kolesarskega sedeža je tudi nastavitev višine. Če se s kolesarstvom ukvarjate rekreativno, potem boste sedež namestili nekoliko nižje. V kolikor dnevno na kolesu preživite več ur, potem si boste idealno višino sedeža nastavili s pomočjo strokovnjakov, ki vam bodo s posebnimi izračuni in meritvami pomagali najti najustreznejšo in najudobnejšo višino sedeža.

Zelo pomembna komponenta na kolesu je tudi sedežna opora. V kolikor boste poleg udobnega sedeža dodali še pravo oporo, lahko z vidika celotnega kolesa naredite veliko za lažje, aerodinamično in bolj prilagojeno kolo. Sedežne opore lahko dobite peresno lahke, vzdržljive in toge. S pomočjo posebnih vijakov lahko enostavno nastavite višino in naklon sedeža.

Testni sedeži za zahtevnejše vožnje

Preden se odločite za nakup sedeža, se pozanimajte, v katerih trgovinah imajo možnost testnih modelov. Če se boste s kolesom dnevno vozili, potem vam svetujemo, da si v kolesarskih trgovinah vzamete testni sedež in se odpravite na vožnjo. Že po nekaj dnevih kolesarjenja boste zlahka ugotovili ali vam sedež ustreza.
Če pa bodo vaše vožnje s kolesom nezahtevne in kratke, potem vam bodo verjetno strokovni nasveti v tovrstnih trgovinah dovolj.

Pri odločitvi bodite pazljivi, da je sedež dovolj prilagojen vaši medenici.

Galerija kolesarskih sedežev