Skoči na vsebino
Domov » Kaj so pametne droge in kako delujejo

Kaj so pametne droge in kako delujejo

Modafinil
Modafinil

Modafinil

Kaj so pametne droge?

V zadnjem času ste verjetno na spletu ali pa kje drugje pogosteje zasledili frazo pametne droge. Ker je besedna zveza privlačna že na prvi pogled, ste si morda vzeli čas in si prebrali nekaj o njih. Vzporedno s pametnimi drogami ste najverjetneje zasledili še izraz nutropiki. Kaj kmalu ste lahko ugotovili, da ne gre za eno in isto stvar. V nadaljevanju vam bomo tudi mi poskusili na kar se da enostaven način razložiti, kaj so pametne droge in kaj so nutropiki. Vsekakor pa boste za oba izraza zasledili še cel kup sopomenk, na katere vas bomo opozorili tudi mi. Obenem vam bomo svetovali, na kaj je potrebno biti še posebej pozoren, če se boste odločili taka sredstva tudi poizkusiti.

Kaj so pametne droge in kdo jih uporablja?

Adderall

Adderall


Pametne droge veljajo za sredstva, ki naj bi delovala na kratek rok in ki jih uporabniki jemljejo predvsem ob večjih naporih in bolj stresnih situacijah.
Med najbolj priljubljene pametne droge sodijo Modafinil, Adderall in Ritalin. Obenem se te pametne droge označujejo kot zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje ADHD, motnje spanja in za še druge težave, povezane z zdravjem. Med najpogostejšimi uporabniki so študentje in podjetniki. Prvi jih jemljejo med izpitnimi obdobji, slednji pa najpogosteje med zagonom novih projektov. Sicer pa velja, da se zanje odloča vse več ljudi, nekateri med njimi tudi na dnevni ravni.
Ritalin

Ritalin


Če pametne droge primerjamo z nutropiki, ugotovimo, da imajo pametne droge veliko močnejše učinke in so lahko celo zelo nevarne. Lahko namreč puščajo neprijetne stranske učinke, na delovanje možganov pa dokazano nimajo dolgoročnega učinka. Če boste pametne droge uporabljali brez nadzora zdravnika, vam torej lahko zelo škodijo.

Kaj so nutropiki?

Nutropiki se označujejo kot prehranska dopolnila in substance. Z njimi lahko izboljšate spomin, koncentracijo, kreativnost, motivacijo, nivo energije in podobno. Na vaše počutje imajo pozitiven vpliv, saj vas lahko v veliki meri pomirijo in pomagajo tudi pri spanju. Dokazano nutropiki prispevajo tudi ko zdravju vaših možganov.
Med najbolj poznanimi nutropiki so adaptogena zelišča, aminokisline, nekateri vitamini, omega 3, zdravilne gobe, stimulanti, holin ter še nekatera druga zelišča, izvlečki in spojine.
Na trgu boste lahko našli kompleksna dopolnila, za katera je značilno, da vsebujejo več nutropikov hkrati. In ravno zaradi istočasnega delovanja nutropikov zelo pogosto prihaja do simultanih učinkov.

Pametne droge in nutropiki – primerjava

Kot ste lahko ugotovili, so pametne droge v primerjavi z nutropiki bistveno močnejše in to na izjemno kratek rok. Pametne droge so lahko nevarne, puščajo neprijetne stranske učinke, torej nimajo posebnega pozitivnega dolgoročnega učinka na delovanje vaših možganov.

Nutropiki za razliko od pametnih drog izjemno pomagajo pri zbranosti na dolgi rok, obenem pa še motivaciji ter energiji.
Pri jemanju nutropikov nikakor ne smete pričakovati magičnih učinkov. Pričakujte postopno izboljšanje svojih kognitivnih zmožnosti, seveda pri tistih nutropikih, ki jih boste pred jemanjem dobro preverili. Na trgu se namreč, kot verjetno veste že sami, prodaja vse mogoče.
Kaj pa pametne droge? Mnogi strokovnjaki vam bodo pametne droge celo prepovedali oziroma vam bodo dejali, da se jih raje izogibajte. In za kaj se boste odločili vi? Nutropiki ali pametne droge?

Povej svojo izkušnjo.