Skoči na vsebino
Domov » Kaj so adaptogeni

Kaj so adaptogeni

adaptogeni

ashvaganda

Kaj so adaptogeni in katere poznamo?

Morda vam je izraz adaptogen popolnoma neznan, a ko boste prebirali tale prispevek, boste kaj kmalu ugotovili, da katerega med njimi poznate tudi vi in ga že uporabljate. Adaptogeni so morda nekoliko bolje ali zelo dobro poznani predvsem tistim osebam, ki jih na primer zanima alternativna medicina in vse, kar je povezano s tem področjem.

In kaj torej so adaptogeni? Zanje boste lahko našli kar nekaj definicij, a najbolj nazorna je ta, da so adaptogeni izjemne naravne snovi, rastline in izvlečki rastlin. Zanje je značilno, da lahko pomagajo vašemu telesu, da se prilagodi na najrazličnejše notranje in zunanje okoliščine. V nadaljevanju vam bomo zaupali še bolj podrobne naloge adaptogenov, zakaj so tako zelo posebni in kateri so najbolj znani adaptogeni.

Adaptogeni in nekatere izjemne sposobnosti, ki jih imajo

Adaptogeni so torej izjemne naravne snovi. Telesne funkcije uravnavajo na način, da se lahko v vašem telesu ponovno vzpostavi ravnovesje. Sami prav dobro veste, da nas v sodobnem času marsikaj lahko vrže iz ravnovesja. Vzroki za to so lahko psihološki ali čustveni, socialni, fizikalni, kemijski in biološki. In prav pri vseh nam lahko pomagajo adaptogeni. Po njih lahko posežemo, ko smo v depresiji, ko nas obhaja jeza, strah, izguba, anksioznost, duševne bolezni, ločitev od najbližjih, zamenjava poklica, večji obseg dela v službi, finančne spremembe, izguba službe, huda vročina ali mraz, sevanje, pesticidi, kovine, dim, tobak, bakterije, plesni, virusi, paraziti in še bi lahko naštevali. Zdravilo za vse to so adaptogeni.

Adaptogeni v veliki meri pomagajo vašemu telesu pri obrambnem odzivu in to tako na kronične kot tudi akutne stresorje. Gre za edinstvene naravne snovi, ki imajo vrhunsko sposobnost, da ponovno izpostavijo ravnovesje v delovanju vaših hormonov. Obenem poskrbijo za modulacijo vašega imunskega sistema ter omogočajo telesu, da na kar se najboljši način vzdržuje zdravje.

Kriteriji, ki so potrebni, da je neka rastlina adaptogen

Kriteriji, da se neka rastlina lahko šteje za adaptogen, so zelo strogi. Ravno zato so adaptogeni redki in posledično tudi zelo cenjeni. Vas zanima, kateri so ti kriteriji? Vsekakor, kajneda?
Prvi kriterij je ta, da morajo biti adaptogeni netoksični in neškodljivi za vaše telo. Obenem ne smejo povzročati prav nobenih stranskih učinkov. V nadaljevanju adaptogeni telesu povečujejo njegovo moč upora proti vsem stresorjem, ki lahko vsakodnevno zelo obremenijo vaše telo. Adaptogeni prav tako normalizirajo funkcije telesa in vzpostavijo ravnovesje, in sicer ne glede na to, kakšna je smer odklona od povprečnih fizioloških funkcij in ravnovesja. Če je vse to značilno za neko rastlino, potem se samo pod temi pogoji smatra kot adaptogen.

Najbolj znani adaptogeni

Znano je, da so adaptogeni najbolj cenjeni in tudi najpogosteje uporabljeni v kitajski tradicionalni medicini. Prav tako jih ceni in uporablja tudi indijska tradicionalna medicina. Adaptogeni so pri njih označeni kot superiorna zelišča.

Večinoma jih v kitajski in indijski tradicionalni medicini uporabljajo za vzdrževanje zdravja. Zavedajo se, da v človekovem telesu in tudi umu lahko zelo pogosto prihaja do najrazličnejših odklonov ravnovesja. Adaptogeni pa imajo to moč, da lahko odklone uravnajo tako, da se v telo ponovno povrne potrebno ravnovesje. Samo v takem stanju se človek lahko najbolje počuti in je tudi zdrav.

Med znanimi adaptogeni so zagotovo ginseng, rodiola, shatavrai, astragalus, ashwaganda in reishi. Za slednjega, ki ga lahko pogosto najdemo še pod imenom ganoderma lucidum, je značilno, da je najbolj cenjen prav v kitajski tradicionalni medicini.

Reishi ali ganoderma lucidum

Reishi

Reishi


Tovrstni adaptogen se koristno uporablja že več kot 4000 let. Mnogi ga imenujejo tudi kraljica med vsemi zelišči. Zanj boste slišali tudi, da je goba cesarjev. Ime je nastalo, ker so jo pri zdravljenju uporabljali zlasti za cesarje velikih kitajskih dinastij in tudi za japonske kraljeve družine. Vedeli so, da jim bo ta rastlina lajšala mnoge bolezni, da jih bo ohranjala vitalne in da bodo tudi zaradi nje imeli daljšo življenjsko dobo.

Zanimiv je na primer podatek, da so taoisti iz te rastline dolgo časa pripravljali eliksir večne mladosti. Sicer pa danes reishi velja za eno od najbolje znanstveno raziskanih medicinskih gob na svetu. Ta adaptogen deluje imunomodulatorno. In kaj to pomeni v praksi? Da uravnava delovanje vašega imunskega sistema, in sicer v prav vseh stresnih situacijah ter seveda tudi v povsem normalnih pogojih.

Če boste tovrstni adaptogen pogosto uživali, boste zagotovo ves čas vzdrževali imunsko odpornost, in sicer na izjemno visoki ravni. Taki adaptogeni ravno v obdobju kroničnega stresa vzdržujejo ravnovesje vašega imunskega sistema. To pa je izjemnega pomena, saj se močno zmanjša možnost, da zbolimo.

Ginseng

Ginseng adaptogen

Ginseng adaptogen


Tudi ginseng se v tradicionalni medicini uporablja že več tisoč let. Sodi med adaptogene rastline oziroma droge. Kasnejše raziskave te rastline so pokazale še druge spektre delovanja. Adaptogeni kot je ginseng se lahko uporabljajo predvsem za odpravljanje prekomerne utrujenosti in tudi za krepitev psihofizične kondicije. Ginseng lahko uporabljate tudi preventivno, in sicer kot antikancerogeno drogo. Nekateri ga označujejo tudi kot čarobno darilo narave.

Astragalus

Astragalus
Astragalus velja za adaptogen, ki je pogosto označen kot tradicionalno zelišče kitajske medicine. Poznan je po številnih izjemno koristnih lastnostih, ki se zlasti navezujejo na vaše zdravje. Pogosto se uporablja v kombinaciji še z drugimi zelišči, in sicer za krepitev imunskega sistema in za zaščito proti prehladu in gripi.
Adaptogeni kot je astragalus se priporočajo za uživanje, če potrebujete pomoč pri dihalnih infekcijah ali če jih želite preprečiti, zelo pomagajo tudi pri virusnih infekcijah, kot je na primer herpes, pomagajo pri krepitvi jeter in ledvic in veljajo tudi za naravne diuretike.

Rodiola

Radiola adaptogen

Radiola adaptogen


Ta adaptogen boste našli še pod imenom rožni koren. Gre za enega od najbolje raziskanih adaptogenov na svetu. Adaptogeni kot je rodiola delujejo kot blagi so zmerni antidepresivi. Rodiola sodi med antioksidante, ki deluje antivirusno ter spodbuja delovanje vašega imunskega sistema. Odličen je za zaščito srca in živčevja. Spodbuja tudi kognitivne funkcije. Tovrstni adaptogen je znan tudi po tem, da lahko močno zniža kortizol ter zelo učinkovito pomaga pri izboljšanju spomina in pri stresu.

Nekoliko podrobneje smo vam predstavili samo nekatere adaptogene. Verjetno so vas adaptogeni na splošno navdušili in vas začeli zanimati, saj so močno povezani predvsem z vašim počutjem in zdravjem. Na trgu obstaja veliko dobre literature, ki jo lahko vzamete v roke in adaptogene raziščete še natančneje.

Povej svojo izkušnjo.