Skoči na vsebino
Domov » Kaj pomeni ustrezna intimna nega

Kaj pomeni ustrezna intimna nega

Intimna nega
Intimna nega

Do neravnovesja v vaginalnem okolju pride tudi zaradi jemanja oralne kontracepcije, oslabljenega imunskega sistema, sladkorne bolezni ter neustrezne ali pretirane higiene intimnih predelov. Tudi stres in neustrezno spodnje perilo lahko povzročita vnetje.

Prav zato je pomembno, da že mladostnice dobijo dovolj informacij o pomenu ustrezne intimne nege. Pogosto se zgodi, da mlada dekleta ne uporabljajo ustreznih izdelkov za intimno nego, intimni negi ne posvečajo dovolj pozornosti ali pa z njo pretiravajo. Umivaje intimnih predelov naj ne bo prepogosto, dovolj je, če za ustrezno intimno higieno poskrbite enkrat na dan.

Danes bomo govorili o intimni negi in se potrudili, da bomo imele prijetno vzdušje in da ne bo nerodnosti.

Nikakor vas ne želim prestrašiti, ampak le osvestiti, o tem, kaj obstaja na trgu in se lahko vsaka zase odloči, kaj ji najbolj odgovarja in kaj bo zase izbrala.

Intimni negi namenjamo izredno malo pozornosti. Če primerjamo druge dele teles: zelo dobro vemo, kako skrbeti za svojo ustno higieno, skrbimo, da imamo lepe nohte, nego las prepustimo frizerju, vemo kako moramo skrbeti za svojo kožo v različnih letnih časih. Malo pa vemo, kako pravilno poskrbeti za svoj intimni predel.

To našo neinformiranost zelo dobro izkoriščajo proizvajalci in prodajalci različnih produktov za intimno nego, kot so intimna mila, menstrualna zaščita, seks igračke in podobno.

Z uporabo napačnih in škodljivih izdelkov, se nam poruši med drugim vaginalna flora, ki ščiti naše intimne predele pred slabimi bakterijami, pojavijo se neprijetnosti in neželena stanja, kot so srbečica, suhost, vnetja.

Kaj uporabljamo ženske pri svoji dnevni ali mesečni rutini?

 • mila
 • menstrualno zaščito
 • dnevni vložki
 • olja / kreme
 • redkeje: deodoranti in pudri

Intimni predel je eno izmed najbolj občutljivih delov našega telesa in je tudi najbolj vpojen predel našega telesa. Koža in sluznica v intimnem predelu je kar 7x bolj vpojna, kot koža po drugih delih telesa. To pa zato, ker so tam zelo zgoščene znojne žleze, lasni folikli in veliko krvnih žil.

Ker je vagina polna krvnih in limfnih žil, kemikalije, ki vstopijo v stik z vagino v nekaj sekundah preidejo direktno v naš krvni obtok.

Zato je izjemnega pomena, da vemo, kakšne izdelke uporabljamo in izberemo te, ki odgovarjajo našemu telesu.

Mila

Pri milih je pravilo manj je več – manj, kot je sestavin, bolj je prijazno do kože. Pomembno je, da si intimnega predela ne umivamo več kot 2x na dan, in sicer da se z namenskim milom za intimno nego umije 1x na dan npr zvečer in le 1x čez dan samo z vodo. Tudi mila, ki imajo intimni koži prijazen pH poruši vaginalno floro in ta je bolj dovzetna za vnetja in suhost nožnice.

Pri tem pa je potrebno poudariti, da na trgu obstajajo tudi izdelki, s katerimi si lahko izpiramo tudi notranjost nožnice, torej vagino. Tega nikakor ne smemo početi. Vagine se ne umiva, saj se čisti sama. Prav tako je zato bolj primerna prha, kot kopanje v banji, saj na tak način voda zlahka preide v nožnico in zopet poruši floro.

Pri prhanju ne uporabljamo mila za telo / roke, bolje je uporabiti le vodo, ali pa intimno milo, ki naj bo čim bolj naravno in brez dišav. Kaj milo ne sme vsebovati?

Na kaj je potrebno biti pozoren pri milih?

 • Parabeni – konzervans, ki se zelo pogosto uporablja v medicinskih izdelkih in kozmetiki, so zelo učinkoviti pri preprečevanju razvoja bakterij in glivic v produktu. Lahko pa so škodljivi pri občutljivi koži, povzročajo alergijske reakcije in povzročajo kontaktni dermatitis.
 • SLS – detergent, ki ga dajejo v kozmetiko, čistila, zobne paste, uporabljajo ga, ker je zelo poceni in efektiven, njegova funkcija je pa da se peni. prav tako povzroča draženje in suho kožo.
 • Parfumi in sintetične dišave – lahko vsebujejo 10 ali 100 kemikalij, ki lahko povzročijo vrtoglavico, slabost, bruhanje. Težava pri izdelkih z dišavami je ta, da niso navedene vse sestavine, velikokrat pa so ravno te povzročajo draženje in suho nožnico.
 • Kaj je milo kot sestavina in milo kot ime za izdelek  (narejeno iz naravnih olj, vendar zaradi bazičnega pH (9-10) škoduje vaginalni flori, saj je vaginalna flora kisla (3,8 – 4,2 pH) takšno okolje je optimalno za zdravo nožnico in za ustvarjanje dobrih pogojev za dobre bakterije. Z mili za telo ali z mili, ki vsebujejo to sestavino spremenimo naravni pH nožnice, zato se lažje razvijajo slabe bakterije.
 • Ftalat – mehčalci plastike – najdemo jih tudi v hrani in izdelkih za imntimno nego. Kljub temu, da za slednje ni dokazano, da bi neposredno povzroči zdravstvene težave, pa zagotovo vpliva na motnje endokrinov.

Vagina ni namenjena, da ima vonj po rožicah ali poprovi meti, ima svoj vonj, ki ne sme biti neprijeten in se ga ne vonja, razen če si v neposredni bližini, kot pri oralnem seksu, na primer. Svojega vonja se ne bi smele sramovati, sploh pa ne pustiti, da z nami manipulirajo proizvajalci in prodajalci izdelkov za intimno nego.

Ginekologi pravijo, da je vse več alergij na intimnem predelu ravno zaradi uporabe parfumiranih izdelkov, kot so parfumirani vložki, mehčalci, ki se absorbirajo v spodnjice, neprimerni materiali spodnjic, deodoranti, agresivna mila z veliko sestavinami, nenehna uporaba dnevnih vložkov. Te zadeve rušijo vaginalno floro, mehansko dražijo kožo, koži ne pustijo dihati, zato se ustvari začaran krog vnetij, izcedkov, srbenja ali suhosti.

Menstrualna zaščita

Med menstruacijo je ta občutljivi predel še bolj občutljiv. Poleg tega pa smo lahko tudi same bolj razdražljive, pod stresom, nagnjene k zdravi hrani in to vse vpliva tudi na stanje intimnega predela.

Ker v času menstruacije na trgu še vedno najdemo veliko izdelkov, ki vsebujejo škodljive kemikalije, plastiko in druge snovi, je tudi tukaj pomembno, da izberemo zaščito, ki je nam najbolj praktična, udobna in cenovno dostopna.

V komercialnih izdelkih, še posebej tistih, ki niso dodatno označeni, da gre za ekološki in naravni izdelek, je potrebno biti pozoren na to, da imajo lahko npr. vložki in tamponi za enkratno uporabo sestavine, ki jih proizvajalci ne rabijo navesti na embalažo.

Prav tako pa smo ženske s komercialnimi izdelki za menstrualno zaščito zelo velik onesnaževalec. Vsaka ženska v svojem reproduktivnem obdobju proizvede okoli 15.000 odpada, kar je 800.000 milijonov odpada letno samo v Sloveniji. Ta plastika pa potrebuje več kot 500 let, da se razgradi. Običajen paket vložkov vsebuje plastike za 4 nakupovalne vrečke, potem pa so tu še aplikatorji za tampone in dnevni vložki. Ta plastika se prav tako nalaga v našem telesu.

Tako se v izdelkih lahko nahajajo:

 • Belila
 • Dioksine in furane
 • Toluen in ksilen
 • Metilklorid
 • Ostanki pesticidov

Te snovi, kot smo že prej povedali, pridejo v telo skozi naš krvni sistem neposredno, se pravi se ne prečisti skozi jetra in povzročajo menstrualne krče, sindrom toksičnega šoka, raka in še marsikatero zdravstveno težavo.

Na trgu je veliko bolj zdravih alternativ, kot so tamponi iz organskega bombaža ali bambusa, ki niso beljeni in se tudi razgradijo, vložki za enkratno uporabo, ki se prav tako razgradijo v naravi, v telesu pa, če so narejeni iz organskih in ekoloških sestavin, ne povzročajo škode, potem pa so tu še menstrualne hlačne, pralni vložki, daleč najcenejša rešitev pa so še menstrualne skodelice. Tiste, ki uporabljate tampone, bi v 10 letih prihranile 700 €, če bi tampone zamenjale za skodelico. Skodelica pa je tudi bolj varna izbira, ker tekočino ne vpija, zato ne povzroča suhosti, ampak jo zbira. Zaradi materiala – medicinskega silikona, je manj verjetno, da nastanejo vnetja ali suhost, ker je ta material antialergen in se na njem ne razmnožujejo bakterije. Prav tako pa se menstrualno skodelico lahko prazni na 12 ur, medtem, ko moramo tampon menjati na 4 – 6 ur, ne glede na to, ali je popolnoma napolnjen.

Spolne igračke in pripomočki za trening mišic medeničnega dna

Tako kot pri vseh stvareh, proizvajalci ponujajo spolne igračke in pripomočke za trening mišic medeničnega dna iz plastike ali mešanih materialov. Opozorilni znak, da ne gre za varen material, kot je silikon je lahko močan vonj po plastiki ali po novem avtomobilu. Stvar s takšnim vonjem ni primeren za uporabo. Poskrbite, da uporabite izdelke s certificiranim materialom in od preverjenih proizvajalcev.

Ker je to zelo široka tema in je tudi tukaj cel kup zmotnih prepričanj, kot so vedno bolj popularni jajčki, kako pravilno izvajati vaje za mišice medeničnega dna z ali brez pripomočkov, vas vabim, da si pogledate webinar, najdete ga na Youtubu na Kunapipi kanalu, ali pa naredim še en FB live specifično o tej temi.

Kar pa ne smem izpustiti tukaj pa je to, da moramo skrb nameniti tudi tem izdelkom, ker se na teh stvareh prav tako nabirajo bakterije, zato jih je potrebno pred in po uporabi očistiti z toplo vodo in namenskim milom. Ena od varnih izbir je tudi Intiminino čistilo v pršilu in je tudi zelo praktično. Pripomoček ali pa skodelico pošpricamo, pustimo da deluje 5 sekund, nato pa speremo z vodo in obrišemo. Tako smo vedno prepričane, da so izdelki, ki jih uporabljamo čisti in varni za uporabo.

Namesto zaključka

Na naše intimno zdravje vpliva več dejavnikov, to so prehrana, hidriranost, povišanje stresnih situacij, izbira spodnjega perila, pogostost umivanja spolovila, in še marsikaj.

Pomembno je, da ozavestimo našo rutino in pogledamo, ali je kaj takega, kar bi lahko spremenile, da bi se počutili bolj udobno, sveže, da bi imeli boljše intimno zdravje in bile navsezadnje tudi bolj samozavestne.