Skoči na vsebino
Domov » Čefurji Raus

Čefurji Raus

Čefurji raus
Čefurji raus

Zgodba govori o fantu z imenom Marko, ki je ¨čefur¨ in skupaj s svojo mamo in očetom živi na fužinah. Marko pa ima tudi prijatelja z imeni Adi ter Aco.

Zgodba se začne tako, da razlaga kako brez veze so slovenski klubi saj nimajo dobrih navijačev. Nato pa začne razlagati kako bi bilo, če bi imele Fužine svoj nogometni klub: NK Fužine. Kako bi se vsako igro stepli pa tudi če končajo zadnji na lestvici. In kako dobro vzdušje je bilo na tekmah.

Marko je zadel odločilni koš v zadnji sekundi igre. Cela dvorana je ponorela. Po tekmi je skupaj s prijatelji šel domov in razgrajal po mestu. Nato pa jih je ustavila policija, jih dala v kombi, jih odpeljala do sredine gozda in jih nato vrgla ven. Marko je nato razložil kako dober občutek je zadeti odločilen koš. Občutek kot, da bi zadel 100 tisoč evrov ali kot, da bi dobil nov avto.

Nekaj časa za tem se je Marko odpravil na trening in prižgal cigareto pred vhodom v telovadnico. Trener je prišel do vhodnih vrat in Markotu rekel, da ne bo treniral dokler ne neha piti alkohol in kaditi. Tako namreč nikoli ne bo prišel v ligo NLB in nato mogoče še v kakšne večje lige. Marko se je zaradi tega zelo razjezil tisto noč je očetu iz kleti vzel steklenico Rakije in se ga skupaj s prijatelja napil. Šli so do mesta nato pa nazaj z avtobusom. Bilo je pozno zvečer in bili so zelo pijan. Noreli so po avtobusu in voznik jim je rekel, da bo poklical policijo če takoj ne nehajo, vendar niso nehali. Voznik  je poklical policijo in 2 mladoletnika ter enega 19 letnika so aretirali in jih odpeljali na policijo. Po njih so morali priti starši in Markotov oče ni bil čisto nič vesel, da je njegov sin zašel v težave, zato mu je zabičal, da če bo storil samo še eno napako se bo odselil k sorodnikom v Bosno.

Naslednji dan se je zbudil, ko mu je na domofon pozvonil poštar. V umazani trenirki in prepoteni majici je šel v dvigalo v katerem pa je bila vremenska voditeljica, ki mu je bila všeč, vendar ni zgledala čisto nič podobno tistemu kar je na televiziji. Vseeno pa je bil živčen saj ni izgledal najbolje.

Skupaj z Adijem in Acotom se je dobil na ulici kjer so se cel dan pogovarjali o puncah nogometu ter košarki. Nato pa je prišla Adijeva mama in mu rekla naj gre pojesti kosilo vendar tega ni hotel. Začel se je dreti nanjo in ji rekel, da bo marko plačal za kosilo v gostilni. Jedel pa je nato samo Adi. Naročil je dunajski zrezek in solato. Markotu in Acotu je rekel naj ga počakata zunaj, da plača nato pa je priletel iz gostilne in jima rekel naj tečeta tudi ona saj ni plačal. 

Aco je izvedel, da bo imel probleme na sodišču saj ni prvič, da je bil v zaporu. Zaradi tega se mu je odtrgalo, našel je voznika avtobusa, ki je klical policijo in ga pretepel. Zaradi tega je padel v komo in imel hude poškodbe glave.

Enega dneva pa se je Marko skregal z očetom in nato pobegnil ven in jezo znašal na razne stvari skupaj z Adijem. Na dvorišču sta videla kup lesenega pohištva, odločila sta se da ga bosta zažgala. Takoj za tem sta tekla v gostilno in poslušala glasbo in pila alkohol. Ko je Marko prišel domov je njegov oče že vedel kaj je naredil, še huje, slišal je kaj je Adi naredil vozniku in mislil, da mu je Marko pomagal. To je bila za njega kaplja čez rob. Rekel mu je naj spakira saj je prva stvar, ki jo bo naredil zjutraj bila, da se vkrca na vlak ki pelje od Ljubljane do majhnega mesteca v Bosni kjer bo živel s svojo družino. Ves čas se je spraševal zakaj je moral to narediti in obžaloval je vse. Vendar zdaj je bilo prepozno.