Skoči na vsebino
Domov » Ali so tamponi varni za uporabo?

Ali so tamponi varni za uporabo?

Ali so tamponi varni za uporabo
Ali so tamponi varni za uporabo

Verjetno se vsaka ženska spomni dneva, ko je prvič uporabila tampon. To je bila osvobajajoča (nekoliko čudna) izkušnja. Med uporabo tamponov se lahko kopaš, izvajaš jogo, in se ne obremenjuješ s tem ali imaš oblečene bele hlače.

Zadnje čase pa so tamponi v središču pozornosti, saj niso ravno tako dobri kot smo včasih mislili, ampak ali so res tako slabi kot pravijo? Od skrivnostnih materialov iz katerih so tamponi narejeni, do njihovega vpliva na okolje je pomembno, da o izdelkih ki jih uporabljate, veste čim več in se informirano odločite o tem, kaj boste vnesli v svoje telo.

Za lažjo odločitev je tukaj vodič o dvomih glede tamponov in najboljših alternativ tamponom.

Kemikalije in pesticidi

Večina tamponov je narejenih iz kombinacije bombaža in rajona (to je sintetični material iz kemično obdelanih vlaken lesne celuloze), ter iz plastičnih mas in dodatkov za povečanje vpojnosti. Zaradi državnih predpisov proizvajalcem ni potrebno potrošnikom natančno povedati, kaj je v tamponih.

Odvetniške skupine in zakonodajalci se zavzemajo za bolj uradne raziskave o tem kakšna tveganja imajo posamezni izdelki za menstrualno higieno. Z neodvisnimi raziskavami in testiranji pa poznamo vsaj nekatere kemikalije, ki jih vsebujejo.

Materiali, ki se uporabljajo za izdelavo tamponov, niso naravno beli. Iti morajo skozi postopek beljenja, ki lahko ustvari številne kemične stranske produkte, kot je dioksin, ki je dokazano škodljiv za ljudi. Nekatere od teh kemikalij, čeprav v majhnih količinah, so našli v nekaterih tamponih, ki jih uporabljamo vsak mesec. Dioksin je povezan z zatiranjem imunskega sistema, reproduktivnimi težavami in rakom pri ljudeh.

Čeprav so v tamponih le koncentracije dioksina, je znano, da se sčasoma kopičijo v maščobnem tkivu telesa, pogosto pa povzročajo zdravstvene težave leta kasneje. Skrb vzbujajoči so tudi dišeči tamponi, saj lahko dišava vsebuje katero koli kombinacijo različnih kemikalij, katerih formulo pa proizvajalec praviloma skriva.

Prav tako ocenjujejo, da običajna neekološka pridelava bombaža obsega med 16 in 30% svetovne uporabe pesticidov. Raziskave so pokazale, da se nekateri od teh pesticidov prebijejo skozi proizvodni proces in tako v končni izdelek.

Čeprav niso bile opravljene nobene natančne raziskave o tem, kakšni so učinki izpostavljenosti kemikalijam in pesticidom, ki jih najdemo v tamponih, je vaginalno tkivo zelo prepustno, kar olajša telesu da absorbira te kemikalij. Tampone bi lahko uporabljali več dni vsak mesec v 40 letih menstruacije, kar je dolgo časa, da se ta občutljiva tkiva izpostavljate potencialno strupenim kemikalijam.

Tamponi absorbirajo vse

Vaša nožnica je kot mini ekosistem, poln mikroorganizmov in tekočin, ki jo ohranjajo uravnoteženo in zdravo, saj ohranja vaš pH na ravni, ki odvrača rast slabih bakterij. Med menstruacijo vaše telo še vedno proizvaja normalno tekočino in koristne bakterije, ki so ključne za ohranjanje zdrave vagine.

Tamponi po svoji naravi absorbirajo vse. To vas lahko izsuši, ujame slabe bakterije, ki jih vaše telo poskuša pregnati, in prepreči, da bi te tekočine in dobre bakterije ohranjale vaš pH uravnotežen. To lahko ovira sposobnost nožnice, da se sama uravnava in očisti ter povzroči draženje ali celo okužbo.

Tamponi in vlaknaka

Medtem ko je material tampona oblikovan v enostavno vstavljivo obliko, je namenjen temu, da se razširi in tako vpije vašo menstrualno tekočino. To pomeni, da se nekatera od teh vlaken lahko dovolj ohlapijo, da ostanejo v vas tudi po odstranitvi tampona, tako pustijo popolno površino za skrivanje in rast bakterij.

TSS – Sindrom toksičnega šoka

Sindrom toksičnega šoka je potencialno usodno stanje, ki je povezano z uporabo tamponov. Pogoj je bil zelo zaskrbljujoč v osemdesetih letih, ko so podjetja proizvajala izjemno vpojne tampone, ki bi lahko, če bi jih predolgo pustili v nožnici, postali gojišče bakterij in bi tako dražili vaginalno tkivo. Včasih pa so povzročili majhne ureznine, ki so bakterijam omogočale vstop v krvni obtok.

Čeprav so proizvajalci svoje izdelke nekoliko prilagodili, še vedno obstaja tveganje za TSS, če so tamponi preveč vpojni ali pa če ste ga predolgo pustili v nožnici. V zadnjih letih so ravno zaradi teh dveh razlogov s TSS povezali veliko primerov.

Tamponi in vpliv na okolje

Povprečna ženska v življenju kupi 12.000 izdelkov za enkratno uporabo in večina od teh 12.000 kosov bombaža in plastike konča na odlagališču. Ko so leta 2010 čistili plaže, so na vsak kilometer našli povprečno 30 kosov uporabljenih izdelkov za menstrualno nego, kot so nanašalci tamponov in plastična obloga od tamponov (embalaža).

Za tako naraven proces človeškega telesa je to velika količina smeti! Upoštevati je treba tudi postopek izdelave, vse pesticide in kemikalije, ki se uporabljajo pri bombažu in rajonu. Vse to je pogosto odvrženo v naravno okolje.

Cena

Teh 12.000 izdelkov za enkratno uporabo pomeni približno 3000€, porabljenih v življenju za nekaj kar morate nevoljno kupiti vsak mesec. Ali ne bi bilo fino, če bi ta denar bolje uporabili?

Povej svojo izkušnjo.