Skoči na vsebino
Domov » Ali lahko plavaš med menstruacijo?

Ali lahko plavaš med menstruacijo?

Si že gledala film Žrelo? Če ja, se ti potem verjetno zdi, da s plavanjem med menstruacijo iščeš težave. Ampak, te govorice ne držijo, morski psi se sploh ne zanimajo za tvoje odvrženo tkivo maternične sluznice. Torej, ambiciozne plavalke! Vzemite kopalke in se pogovorimo o plavanju med menstruacijo.

Se pravi, kako greš lahko plavati med menstruacijo?

Pomembno! Vložki na žalost ne pridejo v poštev. Če pa uporabljaš menstrualno skodelico ali tampon, imaš srečo! Tvoja zaščita, naj bo skodelica ali pa tampon, delovala bota enako dobro kot na suhem.

Če se odločiš, da boš uporabila tampon, bo ta ob vpijanju krvi vpil tudi nekaj vode. V kratkem času to ni škodljivo, ker pa se v bazenski in morski vodi lahko zadržujejo bakterije, ki lahko spremenijo pH nožnice in povzročijo okužbo, je pomembno, da tampon takoj, tako pred plavanjem in po njem, zamenjaš.

Če pa boš plavala z menstrualno skodelico, vanjo ne bo prišla nobena druga tekočina. In ker je prostornina skodelice veliko večja kot pri tamponu, je veliko manj verjetno, da bo karkoli iztekalo. Ne glede na to, kaj izbereš, pazi le, da spremljaš svoj menstrualni tok in redno prazniš skodelico ali menjaš tampon. Če te še vedno skrbi, najprej preizkusi zaščito v kopeli.

Kaj če pride do puščanja v bazenu ali pa na plaži?

Če pride do tega, da ti bo malo puščalo, pa kaj! Menstruacija je del življenja in ne sramotna skrivnost. Obdobja menstruacije obstajajo – ženske puščajo. Če pa želiš zmanjšati možnost neželenega uhajanja, poskusi spremljati svoj menstrualni cikel.

Na voljo je veliko različnih brezplačnih aplikacij (med najljubšimi sta Clue in Period Tracker), ki sta odlični za beleženje menstruacije in napovedovanja prihodnjih ciklov. Ko boš svoje obdobje poznala, boš lahko brezskrbno uživala.

Ali se menstruacija v vodi ustavi?

Kratek odgovor: ne. Morda si opazila, da protitlak vode nekoliko upočasni pretok, vendar ga ne ustavi popolnoma. Menstruacija bo še naprej tekla normalno, zlasti če je to eden od težjih dni. Čeprav se ti zdi, da lahko v enem od lažjih dneh plavaš brez zaščite, bi bilo to nespoštljivo do drugih plavalcev. Če v bazenu ne uriniraš (upamo), potem tudi poskrbi za zaščito med menstruacijo.

Ali je plavanje med menstruacijo dobro zame?

Skoči v vodo, saj plavanje v času menstruacije dela čudeže! Na splošno je vadba odlična za odpravljanje nadležnih simptomov menstruacije, tako telesnih kot duševnih. Z vadbo se v možganih ne ustvarjajo le endorfini, ki izboljšujejo razpoloženje, ampak se sproščajo tudi beta-endorfini, telesu lastna protibolečinska sredstva.

Te kemikalije pomagajo pri izgorevanju prostaglandinov, kemikalij, ki se sproščajo med menstruacijo in povzročajo mišične krče. Poleg tega poznaš tisti občutek napihnjenosti, ki ga dobiš med menstruacijo?

Z vadbo izločiš nezaželene dodatne količine in se znebiš oteklega trebuha. Na splošno velja, da bodo pri redni vadbi krči blažji in tok lažji kot pri tistih z bolj sedečim načinom življenja.

Si res v stiski?

Če res želiš plavati brez da bi te pri tem »motila« menstruacija, potem ti bo morda zdravnik predpisal nekaj, kar ti bo pomagalo. Lahko ti da hormonsko tableto, kot je Norethisteron, da odložiš menstruacijo. Če pa že jemlješ kombinirane kontracepcijske tablete, ti lahko svetujejo, da jih vseeno jemlješ, le da ne vzameš placebe tedna, in tako preskočiš menstruacijo.

Če tablet ne jemlješ redno, bodi pozorna na telesne in čustvene stranske učinke, ki jih lahko povzročijo ti hormoni. Ne glede na to, kaj boš storila, se najprej posvetujte z zdravnikom, saj je vsak primer drugačen in ti bo ta predpisal najboljši način ukrepanja.

Tako je! Plavanje je ena najboljših vadb in nekaj tako naravnega in zdravega, kot je menstruacija, nikoli ne sme biti ovira za ohranjanje kondicije in aktivnosti. Zato vzemi blazino za plavanje in plavaj z vso močjo – z menstruacijo ali brez.